Log på din konto

Hurtig levering 1-2 dage og gratis fragt ved køb over 750,-  |  Kundeservice 86 12 01 80  (10-17 man-fre) |  Trustpilot

Energiforbrug ved barfodsløb vs. løb i traditionelle løbesko?

  • tarahumara race

En af de fordele entusiaster inden for barfodsløb ofte nævner, er at barfodsløb kræver mindre energi sammenlignet med løb i traditionelle løbesko. Men er denne påstand videnskabeligt dokumenteret?

Af Maria Harbo, cand.scient., ph.d.-stud og ansat i LØBEREN Vejle

Filosofien bag barfodsløb, eller ”natural running”, er at vi mennesker oprindeligt er født til at løbe lange distancer, og at vi i millioner af år har gjort dette barfodet eller i minimalistiske sko såsom sandaler og mokkasiner (1). Fortalere for barfodsløb hævder, at de bruger mindre energi end løbere, der løber i traditionelle løbesko (2), og dette bekræftes til dels af de videnskabelige forskningsresultater, der findes inden for området.
 
Energien anvendt ved fysisk aktivitet, dvs. energiforbruget, beregnes i de fleste forskningsstudier som iltforbruget pr. min pr. kg legemsvægt målt ved konstant moderat fysisk aktivitet. I et studie offentliggjort i 2011 fandt de således, at iltforbruget var 3,8% mindre ved barfodsløb sammenlignet med løb i traditionelle løbesko (3). Tallet var et gennemsnit af to forsøg, et udført på løbebånd og et udført på bane, hvor iltforbruget ved barfodsløb var hhv. 2% og 5,7% lavere end ved løb i traditionelle løbesko. Hver for sig var disse to resultater dog ikke statistisk signifikante, dvs. at der var mere end 5% sandsynlighed for at resultaterne var tilfældige. Der indgik 10 personer i studiet, hvoraf seks aldrig havde løbet barfodsløb før. I et studie fra 2009 blev iltforbruget ligeledes beregnet til at være en anelse lavere ved barfodsløb sammenlignet med løb i traditionelle løbesko (4). Forskellen var dog blot på 1,3%, og resultatet var ikke signifikant. Ved løb i Vibram Fivefingers fandt de overraskende, at iltforbruget var 2,8% lavere end ved løb i traditionelle løbesko, og dermed også lavere end ved barfodsløb. Forfatterne konkluderede, at det måske havde haft indflydelse på resultaterne, at alle otte forsøgspersoner var yderst erfarne barfodsløbere. Det ikke-signifikante resultat forklarede de med, at antallet af forsøgspersoner var for lavt. Dette er en generel svaghed ved de studier, der er lavet inden for barfodsløb. Desuden er der stor forskel på hvordan forsøgene udføres, og faktorer såsom løbehastighed, løbeunderlag, løbernes erfaring med barfodsløb og løbernes foretrukne løbestil kan alle tænkes at have indflydelse på resultaterne.
 
Til trods for at disse nyeste forskningsresultater ikke er helt overbevisende, tyder studierne dog på, at iltforbruget, og dermed energiforbruget, er lavere ved barfodsløb sammenlignet med løb i traditionelle løbesko. Tidligere studier har også fundet denne sammenhæng og har endvidere undersøgt årsagen, og svaret er ganske enkelt – løbeskoenes vægt. At barfodsløb kræver mindre energi, skyldes simpelthen den reducerede vægt fra de manglende løbesko, og har altså næppe noget med løbestilen at gøre.
 
Allerede tilbage i starten af 1980’erne var der studier der antydede, at forskellen i iltforbrug blot kunne tilskrives skoenes vægt (5). Andre mente, at også skoenes mekaniske egenskaber måtte være involveret, eftersom iltforbruget ved løb i løbesko, trods en mervægt på 30 gram, var signifikant lavere end ved løb i helt almindelige sko (5). For at afgøre betydningen af sko og skoenes vægt lavede man i 2008 et studie, hvor forsøgspersonerne løb ”barfodsløb” i strømper med påsyede vægtklodser svarende til vægten af et par løbesko (5). Det viste sig, at der ikke var nogen forskel i iltforbruget ved løb med 350 gram strømper og ved løb med 350 gram løbesko, dvs. at det alene var vægten, og ikke skoene, der havde betydning for resultatet. Iltforbruget ved løb skønnes at stige med omkring 1% for hver 100 gram ekstra vægt der pålægges fødderne (6). Det svarer til, at et par løbesko, der samlet vejer 700 gram, vil øge iltforbruget med 3,5% i forhold til at løbe barfodet. 
 
Det er altså dokumenteret, at iltforbruget, og således også energiforbruget, ved barfodsløb er en anelse lavere end ved løb i traditionelle løbesko. Ligeledes er det dokumenteret, at størstedelen af det lavere iltforbrug skyldes den manglende vægt fra skoene, og ikke den ændrede løbestil. Dette understøttes desuden af flere studier omkring løbestil, hvor man ved sammenligning af løb med landing på forfoden og løb med traditionel hæl-landing ikke finder nogen forskel i iltforbrug (7,8). Selvfølgelig kan det ikke helt udelukkes, at andre faktorer end skoenes vægt også kan spille en rolle. Flere mener bl.a. at der ved barfodsløb og løb i minimalistiske sko, muligvis er en bedre udnyttelse af den elastiske energi, dvs. den energi der lagres i muskler og sener, og som frigives ved afsæt (2,9). Dette er ikke dokumenteret, men der forskes ivrigt inden for området, så fremtiden vil helt sikkert bringe os flere svar.
 
Alle de ovenfor nævnte studier er meget teoretiske. I et studie fra 2005, der måske bedre afspejler virkeligheden, blev 16 triatleter opdelt i to grupper, en kontrolgruppe og en testgruppe (10). Kontrolgruppen skulle blot fortsætte med at løbetræne som de plejede, mens testgruppen over 12 uger skulle lære at løbe ”pose running”, en speciel løbeteknik inden for kategorien natural running. Triatleternes iltforbrug ved løb blev målt før forsøgets start og igen ved forsøgets afslutning 12 uger senere. Resultatet var, at iltforbruget i testgruppen, der nu havde skiftet løbestil til pose-running, var steget med ikke mindre end 8%, mens kontrolgruppens iltforbrug var uændret.
 
Teori er altså én ting – noget andet er at udføre det i praksis.
 
Referencer:
1. Lieberman DE, Venkadesan M, Werbel WA, Daoud AI, D'Andrea S, Davis IS et al.: Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners. Nature 2010, 463: 531-535.
2. Jenkins DW, Cauthon DJ: Barefoot running claims and controversies: a review of the literature. J Am Podiatr Med Assoc 2011, 101: 231-246.
3. Hanson NJ, Berg K, Deka P, Meendering JR, Ryan C: Oxygen cost of running barefoot vs. running shod. Int J Sports Med 2011, 32: 401-406.
4. Squadrone R, Gallozzi C: Biomechanical and physiological comparison of barefoot and two shod conditions in experienced barefoot runners. J Sports Med Phys Fitness 2009, 49: 6-13.
5. Divert C, Mornieux G, Freychat P, Baly L, Mayer F, Belli A: Barefoot-shod running differences: shoe or mass effect? Int J Sports Med 2008, 29: 512-518.
6. Frederick EC: Physiological and ergonomics factors in running shoe design. Appl Ergon 1984, 15: 281-287.
7. Ardigo LP, Lafortuna C, Minetti AE, Mognoni P, Saibene F: Metabolic and mechanical aspects of foot landing type, forefoot and rearfoot strike, in human running. Acta Physiol Scand 1995, 155: 17-22.
8. Cunningham CB, Schilling N, Anders C, Carrier DR: The influence of foot posture on the cost of transport in humans. J Exp Biol 2010, 213: 790-797.
9. Perl DP, Daoud AI, Lieberman DE: Effects of Footwear and Strike Type on Running Economy. Med Sci Sports Exerc 2012.
10. Dallam GM, Wilber RL, Jadelis K, Fletcher G, Romanov N: Effect of a global alteration of running technique on kinematics and economy. J Sports Sci 2005, 23: 757-764.

blog comments powered by Disqus


Shop og vind fede julegaver

Sådan klæder du dig på til vinterløb GUIDESådan kommer du i gang med løb uden skader Guide


Altid gode tilbud!

Sådan spiser du før, under og efter en maraton Artikel

Læs hvordan du optimerer kost- og energiindtaget både før, under og efter en maraton. Læs mere...

Få vores nyhedsbrev med nyt og tilbud

KURV MED ALLE LØBEGODTERNE

 • {{product.quantity}} {{product.name}} {{product.name}} {{product.variablesValue}} DKK {{product.totalDisplay}}

KURV MED ALLE LØBEGODTERNE

 • I alt inkl. moms og dansk fragt
  kr {{products.content | loberenOldPrice}} {{products.content.totalDisplay}},-
  {{products.content | amountToFreeFreight}}
 • +{{(productArray.length - 10)}}
 • I alt inkl. moms og dansk fragt
  kr {{products.content.totalDisplay}},-
 • +{{(productArray.length - 10)}}