0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Sådan klæder du dig på til forårsløb

Vinteren er ovre, og solens lunende stråler har overtaget. Det er tid til at finde det lettere løbetøj frem. Men hvad skal man egentlig tage på for at en forårsløbetur bliver en behagelig oplevelse? Få svaret i artiklen her.

Vinteren er gået på hæld. De seneste par måneder har vi været nødsaget til at pakke os ind, når vi har bevæget os uden for på vores løbeture. Vi går nu lysere tider i møde, og det betyder højere temperaturer, men det danske forår dikterer hvert år, at vi stadig har behov for at klæde os ordentligt på, når vi løber. Alle der har levet mere end tre dage i Danmark ved, at sol rigtig hurtigt kan blive til regn, og Costa del Sol-varme bliver til Sibirisk kulde over natten.

Derfor vil vi gerne give jer et par gode fif til, hvordan I klæder jer på i disse omskiftelige temperaturer og vejrforhold.

God svedtransport er vigtigt

Det danske forår og efterår minder om hinanden, og vores erfaring siger os, at det kan være drilsk at løbe på denne årstid. Regn og blæst har en afkølende effekt på vores krop, selvom temperaturen ligger på 10-12 grader. Modsat kan en vindstille og tør forårsdag virke decideret varm, når vi løber – det skal du tage højde for, når du klæder dig på til din løbetur.

Svedtransporterende tøj er helt afgørende, når du klæder dig på – uanset om det +20 eller -5 grader. Især når temperaturen er i den kolde ende af skalaen, er det vigtigt, at dit løbetøj transporterer sved væk fra huden. Det holder dit tøj så tørt som muligt, og du undgår, at dit våde tøj leder varmen væk fra kroppen.

Når vi løber, afgiver vores krop masser varme til omgivelserne. Kroppen er naturligvis en del varmere end luftens temperatur. Varmen fra kroppen stiger, og det giver plads til, at koldere luft kan trænge ind til kroppen, som kroppen igen vil afgive varme til. Det er en kæmpe fordel for dig, når du løber, fordi du undgår, at kroppen overopheder og i stedet holder en behagelig, konstant temperatur.

På koldere dage kan det blive en udfordring at holde på den opvarmede luft uden, at den går tabt til omgivelserne. Og det er humlen i denne guide. Den bedste måde at undgå det på, er nemlig at klæde sig korrekt på efter vejret. Det kan du gøre ved at kombinere flere lag. Du skal bruge et vindtæt ydre, der sørger for, at vinden ikke blæser direkte ind på huden og fjerner den opvarmede luft samt et isolerende lag tæt på kroppen. Det kalder man for trelagsprincippet.

Klæd dig efter Trelagsprincippet

Trelagsprincippet er den mest effektive måde at holde sig tør og varm på. Det giver en fleksibel og effektiv beskyttelse mod vind og kulde. Derudover kan man nemt justere på tøjet ift. vejrforholdene.

Lag 1

Dit første lag består typisk af en undertrøje/baselayer. Det er det lag, du bruger mest – både om efteråret og foråret – uanset vejrforholdene. Vil du sikre dig den rigtige påklædning, kan det være en god idé at investere i en god, tætsiddende og svedtransporterende undertrøje i elastisk materiale. Vi anbefaler, at du undgår bomuld i dette lag, fordi det suger fugten til sig uden at afgive den igen. Syntetiske materialer (fx polyester) er bedre til dette formål. Uld er ikke nær så svedtransporterende, men det kan derimod isolere, selvom det bliver vådt. Uld er en hulfiber, og derfor er der altid stillestående luft omkring kroppen, hvilket jo isolerer.

Se vores udvalg af undertrøjer her: HERRE og DAME.

Lag 2

Dette lag kan du typisk godt springe over i forårsperioden, fordi det sjældent er så koldt, at det er nødvendigt. Skulle temperaturen og forårsvarmen svigte os, skal du bruge dette lag til at isolere.

Du kan også bruge dette lag frem for tredje lag (yderlaget), hvis det er lunt, vindstille og tørt. Optimalt set en tætsiddende trøje af svedtransporterende materiale.

Se vores udvalg af trøjer her: HERRE og DAME.

Lag 3

Som sagt er yderlagets ypperste funktion, at det er vindtæt. Vinden afkøler os og fjerner den isolerende varme omkring kroppen. Yderlaget skal ikke være tykt, men det skal have en åndbar membran som fxc Windstoppertm. Tænk over at vælge en tynd jakke eller åndbar vest med god ventilation. Vesten er typisk et hit i foråret, fordi den holder kroppen varm, mens de bare armen er med til at afgive overskudsvarmen.

Regn er desværre en gammel kending i det danske forår. Tænk over at vælge en tynd, vandtæt jakke, der helt kan holde vandet ude. I dag er jakkerne af så høj kvalitet, at de holder vandet ude, men samtidigt er åndbare, så du ikke koger over.

Se vores udvalg af jakker og veste her: HERRE JakkerHERRE Veste og DAME JakkerDAME Veste.

Benene

Heldigvis fryser de fleste af os ikke nær så meget på benene. Her er det op til den enkelte løber, om du vil lufte de bare stænger, eller om du vil iføre dig et par løbetights. Dem kan du få i forskellige længder og tykkelser. Typisk vil man bruge et par lange tynde tights eller et par 3/4-tights, der går ned over knæet, så de er varme.

Se vores udvalg af HERRE Tights, HERRE shorts og HERRE bukser og  DAME Tights, DAME shorts og DAME bukser.

Skoene

Foråret er en frenragende mulighed for at komme en tur i skoven og løbe. Rigtig, rigtig mange dropper at tage i skoven, fordi det er ubelejligt, hvis man fx bor i byen. Og det er ærgerligt. Vi tør næsten godt lægge hovedet på blokken og sige, at når man først har taget en tur i skoven, så bliver man bidt af det - og hvem synes ikke, at naturen er fantastisk, når varmen først har ramt?

Det kræver dog det rigtige fodtøj.

Er du til at løbe i skoven, skal du også huske, at stierne om foråret kan være våde og fedtede. Det gør det svært at stå fast, og derfor skal du måske overveje at investere i et par trailsko? De har en grovere ydersål, der giver godt greb – især i forhold til normale løbesko.

Se vores udvalg af trailsko her:

HERRE og DAME og læs her, hvordan du vælger den rigtige trailsko.

Kasket på!

Det er irriterende at løbe, hvis man får regn og slud kastet lige ind i ansigtet. Tag en svedtransporterende kasket på og træk den godt ned over ansigtet, hvis vejret skulle være så kedeligt.

Det er omvendt også irriterende at løbe, hvis man ikke kan se noget for solens stråler. Der er altså ofte en god pointe i at iføre sig en kasktet.

Se vores udvalg af kasketter her.

Fødderne

Igen er foråret en svær størrelse under danske forhold. Tænk over, at du skal kunne bevæge tæerne, så efterlad gerne plads til det i dine løbesko – det gør det nemmere at holde varmen. Alt afhængigt af vejret kan det også være smart at iføre sig en kraftigere og varmere sok i fx polyester eller uld.

Se vores udvalg af sokker her, i både uld og polyester: HERRE og DAME.

Vi er alle forskellige

Husk at vi alle er forskellige. Denne guide er generelle, gode råd, men det vigtigste er, at du har det godt, når du har klædt dig på. Derfor er det bedste råd, at du lytter til dig selv og lærer forskelligt udstyr at kende. Det hjælper dig til at vælge den rigtige påklædning til det vejr, du begiver dig ud i.

Få mere at vide

Vil du vide mere om vores produkter, og hvordan du kan sammensætte din påklædning? Så tøv ikke med at besøge vores butikker til en snak om, hvordan du klæder dig helt rigtigt på til foråret. Vi hjælper dig med at opfylde lige præcis dine ønsker.

Så kig forbi til en snak om den helt rigtige forårsbeklædning til dig.