0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Ømhed og småskader som løber – styrk dit bindevæv

Du er løber – enten nybegynder eller med flere års erfaring. Som nybegynder i løb har du måske oplevet at starte op med at løbe efter en længere pause, og det går godt til at starte med. Efter et par måneder, når du gerne vil løbe længere og hurtigere, begynder kroppen at brokke sig med ømhed forskelige steder, som sætter begrænsninger for dit løb. Lyder det bekendt?

Som løber med flere år bag dig, kan scenariet være det samme. Du oplever i en eller anden grad, at kroppen ikke er med dig, og måske har du den samme skade/irritation et bestemt sted i kroppen, som gør, at du ikke kan komme videre med dit løb. 
Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, kan det være at dit bindevæv trænger til en opdatering.

Hvad er bindevævet?

I vores kroppe er en stor mængde bindevæv (fascia). Det nemmeste billede at sætte på dette bindevæv er en stor elastik. Dit bindevæv ligger som en stor fintmasket og sofistikeret elastik fra top til tå omkring, imellem og vævet ind overalt i din krop.
Hvis dit bindevæv er sundt og hydreret, giver det mere elastiske bevægelser, en mere økonomisk måde at bevæge kroppen på samt forebyggelse af skader. Alt i alt noget, som enhver løber kan få glæde af. 

Det er bindevævet, der overfører bevægelse og kraft i kroppen – det ophober energi og frigiver det igen. Bindevævets sansereceptorer og elasticitet giver et godt udgangspunkt for koordination, timing og præcision under løb/bevægelse.

Det er sådan, at både vores muskler, sener og bindevæv tilpasser sig ud fra den måde, vi behandler det på. Hvis man enten ikke bevæger sig nok, eller bevæger de samme områder for meget, påvirkes vores kroppe efter det, herunder bindevævet. Både inaktivitet og for meget belastning af et bestemt område er en dårlig kombination for kroppen. Vores kroppe har bedst af varieret bevægelse.

Hvordan får jeg sundere bindevæv?

Alle former for bevægelser tæller. Derfor er det vigtigt, at du bevæger din krop i løbet af dagen og ikke kun under din løbetur. For at få kroppen bevæget i løbet af dagen, kan du bruge øvelserne ”Børst rygsøjlen” (se artikel på loberen.dk). På den måde får du både bevægelse af dine led, muskler samt stimulering af dit bindevæv.

Til mere dybdegående arbejde med dit bindevæv, kan du bruge forskellige typer massagebolde og foamroller. Når du masserer med bold eller foamroller, trykker/stimulerer du på bindevævet, hvorefter trykket slippes igen. På den måde hydreres vævet. Det svarer til, at du holder en svamp under vand, som du klemmer sammen om og slipper igen: Svampen suger vand til sig, og vandet trykkes ud igen. På den måde påvirkes væskeindholdet i bindevævet. Det betyder et bedre hydreret bindevæv.

Optimalt for dig som løber

Optimalt set har din krop, herunder dit bindevæv, brug for flere indsatser for at holde sig godt løbende både i dag og i fremtiden.

  • Opvarmning af fødderne og ankler

Det er altid hensigtsmæssigt at bruge et par minutter på at ”vække” dine fødder og ankler, især inden trailløb, men også generelt før en løbetur. På den måde gør du dine fødder og ankler klar til at møde underlaget og nervesystemet er ”tændt”, så det er nemmere for dig at korrigere i forhold til skiftende underlag under løbeturen.

  • Børst af rygsøjle

For at give din ryg og krop en god mulighed for at absorbere belastningen ved løb, er det en god idé at bevæge omkring ryg og rygsøjle – især hvis du har siddet stille hele dagen på kontoret. Det kan nemt gøres ved fire enkelte øvelser, som bevæger ryg og rygsøjle i fire basisretninger, som ryggen helst skal kunne lave.

  • Stimulering af bindevæv (massage med bold eller foamroller)

På dagene mellem dine løbeture har du gavn af at arbejde med dit bindevæv i form af massage af vævet med enten bold eller foamroller. Du kan se eksempel på øvelse nedenfor, hvor ballen masseres med foamroller.

  • Variation i din træning

Som løber vil man jo helst løbe en tur, men du skal tænke over, om du kan variere din træning. En cykeltur, en svømmetur eller noget helt tredje er en god idé, så din krop og bindvæv ikke altid belastes ved løb.