Selvom mørket har sænket sig over det danske landskab, så skal det skal jo ikke holde dig fra at hoppe i løbeskoene. Men det kan være en god idé at tænke over, hvordan du bliver set i mørket - både for din egen og andres skyld.
Først og fremmest skal vi sikre os, at vi er synlige, når vi løber. Vi skal være lette at få øje på. Selv i bælgravende mørke, kan vi med det rigtige udstyr let undgå at skabe farlige situationer for os selv og andre trafikanter.
Hvad kan du gøre?
Du kan ikke regne med, at de andre trafikanter kan se dig i trafikken. Du må derfor gøre dig så synlig som overhovedet muligt - ikke så du generer de andre trafikanter, men så du er 110% sikker på, at de har set dig.
Reflekser
Det første skridt på vejen er reflekserne på tøjet. Langt det meste løbetøj til efterår- og vinterløb er udstyret med reflekspaneler, der sikrer en 360 graders synlighed. Gå efter tøj med store reflekser – og mange af dem. Især på tightsene er det vigtigt, da det er benene, der er mest bevægelse i og dermed mest synlige. Vælg en overdel i synlige neonfarver, der giver en markant bedre synlighed i mørket, hvor det ikke er helt mørkt nok til, at reflekserne rigtig kommer til sin ret.
Sikkerhedsvesten
I den forbindelse vil vi gerne fremhæve vores nye Bee Seen LED Harness Vest med USB-stik. Lysvesten trækkes nemt henover sig, og der er hvidt LED-lys foran og rødt LED-lys bagpå, enten i form af konstant lys eller to forskellige slags blink, alt efter temperament. Den kan nemt lades op ved hjælp af USB-stikket, som du sætter i laderen fra din mobiltelefon - det er gør, at den fungerer optimalt. En opladning holder op til otte timer med konstant lys og op til 15 timer med blinkende lys.
Man skal lige vænne sig til at have den på, men når man har haft den på et par gange, føles det helt naturligt. I løbet af de første ture finder man også ud af, hvordan man bedst frå stropperne strammet eller løsnet ind til sig. Når du finder det optimale for dig, tænker du ikke længere over, at du har den på. Tværtimod kan du slappe af, nyde løbeturen og vide dig sikker på, at duer trafiksikkert klædt derude i mørket.
Blinkende lygter
Som en anden cyklist med blinkede lygter for og bag, kan du jo også kopiere det. F.eks. kan du bruge et blinkende lys- og refleksbånd, du kan sætte rundt om enten benet eller armen. Faktisk er det bedst med et rundt om armen og et rundt om benet. Da det både blinker og har reflekser, hjælper det dig godt og sikkert på vej.
En lys idé
Se vores udvalg af pandelamper her
Sikkerhed på løbestierne handler også om selv at kunne se, hvor du træder. Her er en pandelampe en god idé. Der er mange forskellige slags, og de varierer i forhold til, hvor meget de lyser op. De helt små lamper med 60-100 lumen bruges primært for at blive set og for at kunne se, hvor du sætter fødderne, når du løber gennem parken.
Er du glad for at løbe i skoven, bør du kigge efter en pandelampe med mindst 200-300 lumen – gerne omkring de 1000 lumen, hvis du løber trailløb eller gerne vil kunne bruge lampen på cyklen.
Skru ned for musikken
Og så er der lige et sidste godt tip, inden du begiver dig ud på de mørke villaveje. Musik er fornøjelse at have med på løbeturen, men det er vigtigt, at du ikke har banket volumen op på maksimum, når du løber – og slet ikke i mørket.
Du er måske i forvejen udsat, fordi du løber uden tilstrækkeligt lys, så bilisterne risikerer at misse dig. Derfor er det vigtigt, at du som løber er ekstra påpasselig og opmærksom, og så hjælper det at kunne høre omgivelserne, så I ikke ender med at misse hinanden. Tag musik med, men gem den pulserende bas til dansegulvet om aftenen.
Nu skulle du være lyst op til mørket og klar til en sikker tur. God løbetur.