0
Unique selling points
Gratis fragt v. køb over 750kr. / Køb og afhent i butik
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Sådan klæder du dig på til efterårsløb

Efteråret er en fantastisk årstid til løb. Naturens mange smukke farver og det friske vejr med perfekte temperaturer til løb gør det til en fest. For at det bliver rigtig lækkert kræver det nogle små justeringer af løbegarderoben. Her får du svar på, hvordan du klæder dig optimalt på til efterårsløb.

Sommeren går på hæld. En periode hvor vi har skulle klæde os så let på som overhovedet muligt, så vi ikke ville koge over ude på løbestierne. Nu falder temperaturerne, vinden tager til og vi kan forvente mere regn. Et par shorts og en T-shirts er derfor lige i underkanten, hvis vi skal have en behagelig løbetur. Løbepåklædningen kræver derfor lidt mere omtanke.

God svedtransport er vigtigt

Efteråret kan nogen gange være en drilsk årstid, da vind og regn kan være meget afkølende, selvom temperaturen måske ligger på omkring de 10 grader. Er det vindstille og tørt, behøver vi ikke at iklæde os ret meget tøj, men blæser og småregner det, er det en helt anden snak.

Det er helt essentielt, uanset om det er +20 eller -5 grader, at det tøj vi bruger, er svedtransporterende, så det hurtigt og effektivt kan transportere sveden væk fra huden. Dermed bliver vi ikke kolde af vådt tøj. Dette er særligt vigtigt, da det er den stillestående luft omkring kroppen, der isolerer mod kulden. Vådt tøj vil om efteråret lede varmen for hurtigt væk fra kroppen, så du let bliver afkølet.

Husk på, at det er den stillestående luft omkring kroppen, der isolerer. Når vi løber, afgiver vi en masse varme til omgivelserne, da der er stor forskel på hudens og den omgivende lufts temperatur. Derudover varmes den luft, der er tættest på huden, op af kroppen og stiger til vejrs. Dette giver plads til ny og koldere luft, som kroppen igen vil afgive varme til. Det er en kæmpe fordel, da vi derved lettere kan holde en behagelig kropstemperatur uden at koge over. Men det kan også være en udfordring på de koldere dage at holde på den opvarmede luft, så vi ikke blot lader den gå tabt til omgivelserne, men bruger den til at holde varmen. Den bedste måde at sørge for det, er ved at klæde sig rigtig på, og det gøres let ved at kombinere flere lag med et vindtæt lag yderst, så vinden ikke blæser direkte ind på huden og fjerner den opvarmede luft. Det er det, man kalder for 3-lags-princippet.

Klæd dig efter 3-lags-princippet

Trelagsprincippet er den mest effektive måde at holde sig tør og varm på. Det giver en fleksibel og effektiv beskyttelse mod vind og kulde. Derudover kan man nemt justere på tøjet ift. vejrforholdene.

Efterårsløb påklædning

Lag 1

Det inderste lag, undertrøjen, er det klart vigtigste om efteråret, da det er dét lag, du bruger aller mest, stort set uanset vejret. Det kan derfor godt betale sig, at investere i en rigtig god, tætsiddende og svedtransporterende undertrøje i et elastisk og svedtransporterende materiale. Bomuld kan ikke anbefales, da det suger fugten til sig, og afgiver den ikke igen. Det kan syntetiske materialer, som fx polyester derimod, der derfor klart er at anbefale. Uld er ikke lige så svedtransporterende  som de syntetiske materialer, men har til gengæld den fordel, at det isolerer, selvom det bliver vådt. Dette skyldes, at uld er en såkaldt hulfiber, der indeholder luft, og derfor er der altid stillestående luft omkring kroppen, hvilket jo isolerer.

Se vores udvalg af undertrøjer her: HERRE og DAME.

Lag 2

Mellemlaget er det isolerende lag, der skal give kroppen varme og tage imod fugten fra det inderste lag. Det er typisk ikke et lag, der er særlig nødvendigt i efterårsperioden, med mindre det er usædvanlig koldt.

Et mellemlag kan bruges i stedet for det vindtætte 3.lag (yderlaget), hvis det lunt, vindstille og tørt. Her bør man vælge tætsiddende trøjer i svedtransporterende materialer.

Se vores udvalg af trøjer her: HERRE og DAME.

Lag 3

Yderlaget skal frem for alt være vindtæt, idet vinden lynhurtigt kan fjerne den isolerende varme omkring kroppen, og derved afkøle os. Det er en god idé at vælge et yderlag, der ikke er for tykt, men som har en åndbar membran som fx Windstopper™. Vælg en tynd, vindtæt og åndbar vest eller jakke med god ventilation, hvor lagene under kan varieres efter behov. Særligt vesten er et hit i efteråret, da den giver den fornødne beskyttelse samtidig med, at armene holdes fri, så du kan komme af med overskudsvarmen.

Regner det, kan en vandtæt løbejakke anbefales, da den vil holde vandet helt ude. Moderne, vandtætte løbejakker er blevet så gode, at du ikke længere koger over og bliver våd af din egen sved pga. manglende åndbarhed.

Se vores udvalg af jakker og veste her: HERRE JakkerHERRE Veste og DAME JakkerDAME Veste.

Benene

Vi fryser ikke nær så meget på benene som på overkroppen. Derfor springer vi typisk lagdelingen på benene over i efterårsperioden. I stedet fås løbetights i forskellige tykkelser og længder til forskellige temperaturer. Typisk vil man bruge et par lange tynde tights eller et par 3/4-tights, der går ned over knæet, så de holdes varme.

Se vores udvalg af tights, shorts og bukser her: HERRE og DAME.

Skoene

I takt med, at vejret bliver en tand vådere bliver stierne i skovene også en tand mere mudrede og sværere at stå fast på. Det kan derfor være en god ide at investere i et par trailsko, der er udstyret med en grovere ydersål, der giver et bedre greb i underlaget.

Se vores udvalg af trailsko her: 

HERRE og DAME og læs her, hvordan du vælger den rigtige trailsko.

Kasket på når det regner

Der er ikke noget så irriterende, som når regnen slår ind i ansigtet. Træk en løbekasket på hovedet og træk den godt ned i panden, så dit ansigt bliver skærmet mod elementerne. Husk at vælge en kasket i svedtransporterende materialer og med en god ventilation.

Se vores udvalg af kasketter her: HERRE og DAME.

Fødderne

Der må gerne være lidt plads i forfoden på løbeskoene, så man kan bevæge tæerne og derved bibeholde blodcirkulationen i fødderne og derved holde varmen. Derudover er det rart med en lille smule plads til en kraftigere og varmere sok i polyester eller uld.

Se vores udvalg af sokker her, i både uld og polyester: HERRE og DAME.

Forsidebilleder på Christianshavn 2015 2

Lys og reflekser 

De lyse timer bliver færre så vi skal sikre os, at vi er synlige, når vi løber. Vi skal være lette at få øje på, selv i bælgravende mørke, så vi undgår at skabe farlige situationer for os selv og andre trafikanter. Du kan ikke regne med, at de andre trafikanter kan se dig i trafikken. Du må derfor gøre dig så synlig som overhovedet muligt - ikke så du generer, men så du er 110% sikker på, at de ser dig.

Langt det meste løbetøj til efterår- og vinterløb er udstyret med reflekspaneler, der sikrer en 360 graders synlighed. Gå efter tøj med mange og store. Vælg tøj i synlige neonfarver, der giver en markant bedre synlighed i tusmørket, hvor det ikke er helt mørkt nok til, at reflekserne rigtig kommer til sin ret.

Se vores produkter med ekstra god synlighed her.

Det kan også være en god ide med en pandelampe, hvis du gerne vil bibeholde dine favorit-træningsruter i skoven. Gå efter en model med en god, bred og klar lyskegle, der kan lyse godt op foran dig. Skal du primært løbe på de større stier, så kan 150-200 lumen være fint, men vil du gerne have lidt mere fart på og også løbe uden for stierne, bør du kigge efter en kraftigere lampe med 500-1000 lumen.

Se vores udvalg af pandelamper her.

Vi er alle forskellige

Vi er alle vidt forskellige, når vi klæder os på. Det handler om, at du har det godt med det, du har på. Derfor er det altid vigtigt, at du lærer dit udstyr og tøj at kende, så du selv kan kombinere dig frem til den helt rigtige påklædning, uanset hvilke udfordringer vejret stiller dig over for.

Få mere at vide

I vores butikker kan vi fortælle dig meget mere om de enkelte produkters egenskaber, og om hvordan du med fordel kan sammensætte dem alt afhængig af vejrforholdene, og i forhold til hvad du allerede har hjemme i skabet.

Så kig forbi til en snak om den helt rigtige efterårsbeklædning til dig.