0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Sådan restituerer du bedst mellem dine træningspas

Vi er mange, der kender følelsen. Du knokler. Du opfylder alle dine træningspas, og du har læst alle gode råd, du kan komme i nærheden af. Alligevel rykker du dig ikke nævneværdigt. En hyppig årsag hertil er, at du glemmer den nødvendige restitution. Manglende restitution gør dig nemlig ikke til en bedre løber - tværtimod. I denne guide forsøger vi at svare på, hvordan du bedst restituerer mellem dine træningspas.

Der er nemlig flere knapper, du kan trykke på for at få din krop op i restitutionsgearet. Du kan tilrettelægge din kost, og din måde at bevæge dig og slappe af på.  

Når du føler dig træt og øm i musklerne efter at have trænet, er det fordi, der er sket små bristninger i dine muskelfibre. Det er en helt naturlig proces, der er med til at gøre musklerne stærkere, når de heles, men helingen kræver, at kroppen får den rigtige behandling.

Den rigtige behandling går desværre ikke ud på at ligge stille og gufle popkorn foran fjerneren, selvom det mest af alt er det, vi har lyst til, når det niver lidt i lårbasserne. Nej, du skal aktivt give din krop den rigtige form for hvile, før du for alvor får noget ud af din restitution.

Når du har trænet, har du brugt kroppens energidepoter, og den har brug for at få fyldt dem op igen, så den kan genopbygge de ødelagte muskler. Du kan med fordel spise en kombination af kulhydrat og protein indenfor en halv time efter din træning. Helt specifikt skal du have ca. et gram kulhydrat pr. kg kropsvægt og et kvart gram protein pr. kg kropsvægt.

Maden gør det dog ikke alene. Du skal også sørge for at få drukket væske nok til at få tanket væskedepoterne op igen. Drik lidt af gangen – gerne en liter over en times tid efter træningen, så du får indtaget den væske, din dejlige løbetur lige har svedt ud.

For at komme af med den værste muskelømhed kan det være en god idé at gå, cykle eller svømme en tur eller dyrke helt let styrketræning på de dage, hvor du ikke løber. Det er en ting, vi oplever mangler hos mange løbere. Det er vigtigt, at du holder hele din krop beskæftiget, så løb ikke bliver din eneste træning. På den får du blod og næringsstoffer til musklerne, så væskeophobninger og affaldsstoffer kan transporteres væk og ømheden mindskes.

Derfor kan du altså ikke udelukkende ligge med benene i vejret indtil din næste løbetur. Op og lav lidt beskeden motion - det er den bedste form for restitution.

Du skal også sørge for at få nok søvn. Søvnen er der, hvor kroppen virkeligt sætter gang i genopbygningen af muskelfibre, sener osv. Derfor er det en god idé at få mellem 7-9 timers søvn hver nat og selvfølgelig flest timer efter et hårdt træningspas, eller når du føler dig ekstra træt og udmattet.

Når du sover, bliver din hormonbalance og immunforsvar også genopbygget. Begge er vigtige elementer i din restitution. Derfor er det vigtigt, at du sover, træner og indtaget fornuftigt, hvis du gerne vil komme en smule hurtigere i mål.

Kom gerne ned i vores butikker og tag en snak med os. Vi elsker at dele ud af vores gode råd, og det er individuelt, hvad der virker bedst fra løber til løber - derfor kan vi ikke give alle svar i én guide. Til gengæld kan vi sammen med dig finde ud af, hvad du selv foretrækker - så kom og sig hej.