0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Livet som eliteløber: Et interview med Jakob Dybdal

Hvordan lyder det at løbe 120km. om ugen? Eller løbe fem km. på under 14 minutter? Det er nok de færreste af os, der synes, det lyder helt realistisk. Ikke desto mindre er det kravene, hvis du er eliteløber og gerne vil begå dig blandt Danmarks bedste. Løbesporten i Danmark er i rivende udvikling, og det stiller enorme krav til de atleter, som gerne vil dyste på højeste niveau. Jakob Dybdal er LØBEREN ambassadør og sponsorløber, men han er også en af Danmarks bedste kort- og mellemdistanceløbere. Vi har snakket med ham om, hvad det kræver at konkurrere på højeste niveau.

For de fleste løbere lyder det ret utopisk at træne 1-2 om dagen, løbe på den gode side 120km. ugentligt og følge den rigtige kostplan. Hver uge. Stort set 365 dage om året. Det afføder selvfølgelig spørgsmålet om, hvorfor man skal vælge et liv som eliteløber – og for Jakob Dybdal er svaret da heller ikke svært:

Det skal man umiddelbart heller ikke”, siger han. Hvis du ikke allerede er overbevist om, at livet som eliteløber er dit næste træk, så følger Jakob Dybdal op med flere overbevisende ord:

Det er benhårdt arbejde hver eneste dag, tager utrolig meget tid og gør dig ikke rig”. Argumenterne vælter altså ikke ligefrem ud fra skabet, men når Jakob Dybdal lige får tid til at uddybe, sætter han ord på, hvad der rent faktisk er hans drivkraft:

Men så alligevel jo, for man vil jo gerne se, hvor langt man kan nå med sporten. Hvis man har talent for sporten, og man kan håndtere de mange nedture, er der næsten ikke noget bedre end at være godt kørende som eliteløber. Følelsen når man bliver hurtigere og hurtigere og vinder mere og mere er virkelig tilfredsstillende”.

27-årige Jakob Dybdal startede med at løbe tilbage i 1.g, da han startede i Aarhus 1900 Atletik og Løb og med det samme gjorde sig bemærket ved at være blandt de hurtigste løbere i klubben – selv på de hårde træninger. Årene på idrætsefterskole havde lagt grundstenen i kombination med en fortid som orienteringsløber.

Derfor tog det heller ikke lang tid, før Jakob Dybdal fandt ud af, at han havde talent for løbesporten og kunne løbe med blandt de bedste. Herfra startede de føromtalte træningsuger, som han selv beskriver således:

Jeg træner 1-2 gange om dagen fordelt på ca. 120 km om ugen. Tirsdag, torsdag og lørdag har jeg mine workouts som enten har fokus på den aerobe eller anaerobe energiomsætning afhængigt af, hvor jeg er henne i sæsonen. Om søndagen har jeg min langtur på ca. halvanden time. De resterende dage står på roligt restitutionsløb”.

Det spirende løbemiljø

Som løbespecialist er vi jo glade for, at løbesporten er i rivende udvikling på landsplan. Ikke kun ser vi flere og flere motionister, men elitemiljøet bliver også stadigt stærkere. De seneste par år er flere rekorder blevet slået og andre er utvivlsomt kun et spørgsmål om tid, før de bliver det.

Løb er godt nok en individuel sport, hvor man kæmper mod sig selv, men det betyder ikke, at vores eliteløbere ikke hjælper hinanden med at blive bedre:

Vi holder nogle fællestræninger på tværs af klubberne. I Aarhus har vi morgentræninger tirsdag og fredag samt fællestræninger i weekenderne. Et par gange om året arrangerer vi højdetræningslejr i udlandet med deltagere fra klubber i hele landet. I år skal jeg i april til USA sammen med løbere fra fire forskellige klubber. Selv om vi har forskellige favoritdistancer, så bliver træningerne tilrettelagt, så vi i videst muligt omfang kan løbe sammen”.

Forberedelsen til løbsdagen

Der er mange led i at forberede sig til løbsdagen. Dagen hvor de mange træninger i regn slud skal være det hele værd. For Jakob Dybdal indebærer det i dagene op til en almindelig, sund kost bestående af grøntsager, ris og pasta og på selve dagen, er opskriften simpel:

To stærke kopper kaffe og en omgang havregrød!”.

Kosten er dog kun én ting. Noget andet er at ramme det rigtige mentale fokus og komme fokuseret ind til løbet:

Jeg bestræber mig på at nå frem til stævnet i rigtig god tid for få helt styr på faciliteterne og tidsplanen med, hvor og hvornår vi skal være klar til ”callroom” og selve konkurrencen. 45 minutter før løbet starter min opvarmning, hvor det også gælder om at komme i zonen og blive helt fokuseret på det forestående løb – uden forstyrrelser og unødvendigt snak og pjat”.

Den evige motivation og målene for de kommende år

For enhver eliteatlet er motivationen en af de bærende drivkræfter. Det er den, der sikrer, at man gennemfører selv de sureste træningspas. Jakob Dybdal har et brændende ønske om at forbedre sig hele tiden. Slå sine egne rekorder. Dyste mod de bedste løbere. Det kræver dedikation, og det kræver, at man samler point til et særligt pointsystem.

For mit vedkommende er de ultimative mål EM, VM og OL på 3000m. forhindringsløb. Det kræver, at jeg sætter personlig rekord og for, at det lykkes, skal jeg deltage i internationale felter, hvor jeg skal forsøge at samle point og klare kvalifikationskravene på tid. Og helt basalt skal jeg holde mig fri for skader og sygdom”.

Når man sætter mål, der er så ambitiøse som OL, kræver det et konstant fokus på sin fysiske tilstand. Derfor er der heller ikke plads til at hælde store fadøl ned hver weekend. Langt fra.

Man skal passe sin træning, sin kost og sin søvn og være opmærksom på, at man ikke får skader og bliver syg. Det er heller ikke smart med spontane ture i byen eller fester i de sene nattetimer. Det kan også være stressende, at man helst vil præstere godt hver gang, man får startnummer på. Alle kan jo have en dårlig dag, men mange lægger mærke til det, hvis det er en eliteløber, der slutter langt ned i feltet”.

Det rigtige udstyr hjælper til gode resultater

Som løbespecialist prædiker vi naturligvis vigtigheden i at have det rigtige udstyr. Det er der mange gode grunde til. Det handler om at vælge det rigtige udstyr til den specifikke løber og vedkommendes ambitioner. Jakob Dybdal har som eliteløber brug for udstyr, der passer til dagligdagens træningsture, og han har brug for udstyr, som sikrer de bedste forudsætninger for et topresultat på løbsdagen:

Det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt på løbeskomarkedet med alle de mange forskellige skotyper og mærker, der findes. Man skal give sig tid til at finde den sko, som er ideel for en selv. Man kan mærke med det samme, når en sko passer på de forskellige parametre som hældrop, bredde, vægt og så videre. Når det gælder tøj, skal det være behageligt, svedabsorberende og ligeledes i god kvalitet, så det kan tåle de mange ture i vaskemaskinen”.

Når udstyret er på plads, har enhver løber de bedste forudsætninger for at komme i bedre form og nå sine individuelle mål. Det kan være, at du skal løbe halvmaraton, eller det kan være, at du for første gang skal løbe fem kilometer. Ønsker du at forbedre dig, er Jakob Dybdals råd simple:

Kom ud og løb! Og løb gerne varieret, så man skifter både løberuter, underlag og hastighed. Der skal være en blanding af intensive og rolige ture, hvor man opbygger sin grundkondition. Man kan også supplere med anden konditionstræning, f.eks. at tage cyklen i stedet for bilen til arbejde – det er gratis træning og godt som restitution”.