0
Unique selling points
Fri fragt v. køb over 750,-
Kontakt online
86120180
KL. 10-17 MAN-FRE

Garmin Running Dynamics: Hvordan bruger du det?

Vil du vide lidt mere om, hvad folk præcis snakker om, når de siger ordene kadence og løbedynamikker? Vil du vide lidt mere om, hvordan Garmin Running Dynamics kan hjælpe dig til at blive en bedre løber ved at forstå data fra løbeturen? Så læs med her.

Hvad er Garmin Running Dynamics?

Running Dynamics er dine forskellige løbedynamikker, der består af seks forskellige datapunkter. Dem kan du bruge til at måle din løbepræstation, så du får større indsigt i din træning og kan se, hvor du kan forbedre dig for at blive en bedre løber. Skal du måle alle seks løbedynamikker, skal du have fat i en pulsrem fra Garmin. Vi har HRM-Pro og HRM-Run - som du finder her - og de er kompatible med de fleste sportsure fra Garmin.

Det gælder dog ikke urene: Venu, Vivoactive 4 og Forerunner 45. De er ikke kompatible med HRM-Pro eller Run-pulsremmene og kan derfor kun måle løbekadencen. Læs mere om, hvilket ur, der passer dig med vores guide her.

Hvad består de seks forskellige dynamikker så af?

Den første løbedynamik er kadencen, som du kan måle i alle Garmins sportsure i vores sortiment.

Første Løbedynamik: Kadence

Antallet af skridt pr. minut. Kadencen forkortes ofte som SPM (steps pr. minute).

Løb med Garmin HRM-Run og HRM-Pro pulsremme

Garmin har derudover forskellige pulsremme, der er kompatible med urene, som du også finder i vores sortiment.

HRM-pulsmåleren (Heart Rate Monitor) giver dig den præcise puls i realtid. Remmen er behagelig og nem at justere, og det lille, lette modul passer til remmens bredde.

Modellerne HRM-Run og HRM-Pro måler pulsen og har et indbygget accelerometer, der måler fem løbedynamikker udover løbekadencen. Pulsremmenes måling af kadence er også mere præcise end urets, fordi uret sidder på den ene side af kroppen (venstre eller højre håndled), hvorimod modulet i pulsremmen sidder midt på brystet/overkroppen. De fem løbedynamikker er:

Anden løbedynamik: Skridtlængde

Skridtlængde fra et fodnedslag til det næste. Målt i meter.

Tredje løbedynamik: Lodrette udsving

Graden af "op/ned-bevægelse" i dit løb. Den viser den lodrette bevægelse af din overkrop målt i centimeter for hvert skridt.

Fjerde løbedynamik: Lodret stigningsforhold

Forholdet mellem lodrette udsving og skridtlængde (vises som procentdel). Et lavere tal angiver typisk en bedre løbeform.

Femte løbedynamik: GCT/Tid for jordkontakt

Den tid i hvert skridt, hvor du er i kontakt med underlaget under løb (målt i millisekunder)

Sjette løbedynamik: CCT Balance/Balance for jordkontakt

Den viser venstre/højre-balancen i din jordkontakttid under løb (vises som procentdel). F.eks. 53,2 med en pil pegende til venstre eller højre.​

Hvad betyder alt den her data i praksis?

Det kan være svært at finde rundt i, hvad du kan bruge disse data til. Vi forsøger at gøre dig klogere på de forskellige dynamikker her. Nederst kan du se, hvordan det ser ud i Garmin Connect.

Trænede løbere har generelt en højere kadence. Et ofte tilstræbt mål for løbekadence er 180 skridt/minut. Ved et givent tempo kan en hurtigere kadence og en kortere skridtlængde fx resultere i mindre anstrengelser mange steder i kroppen. Det kan være i anklerne, knæene og hofterne. Blandt eksperter er der en udbredt opfattelse af, at  det nedsætter risikoen for skader, når de områder er mindre belastet.

For løbere, der er mere udsatte for skader, kan det være en fordel at arbejde på en øget kadence. Et ofte citeret mål for løbekadence er 180 skridt i minuttet, selvom højere løbere har en tendens til at løbe med noget langsommere kadence. Interessant nok hænger højere kadence også sammen med lavere vertikalt udsving og kortere tid med jordkontakt.

Vertikalt forhold er et cost-benefit-forhold, hvor kroppens udgift er de vertikale udsving, og din indtægt er den tilbagelagte afstand. Mere erfarne og hurtigere løbere har tendens til at have lavere vertikalt forhold. Vertikalt forhold er uafhængigt af løberens højde.

Mere erfarne løbere har generelt et lavere vertikalt udsving. Hurtigere tempo resulterer ofte i et højere vertikalt udsving. Ved en given kadence hænger en kortere kontakttid med underlaget også sammen med et højere vertikalt udsving. Typisk falder det vertikale udsving ved løb op ad bakke. Mange løbetrænere er af den overbevisning, at et lavt vertikalt udsving er mere økonomisk, eftersom du spilder mindre energi på bevægelsen op og ned. Andre opfordrer også til en løbestil med lavere vertikalt udsving, da det reducerer belastningen af kroppen. Du bevæger kort sagt din krop mindre, når du har lavt vertikalt udsving.

GCT (kontakttid med jorden) måler tiden, du bruger, når du rammer jorden med foden i løb. Tid med jordkontakt er typisk ret kortvarig, så den måles i millisekunder. Tid med jordkontakt er særligt kortvarig for eliteløbere, fordi de ofte opnår tider med jordkontakt på mindre end 200 ms. Næsten alle erfarne løbere opnår tider med jordkontakt på under 300 ms – sandsynligvis fordi de har lært at “løfte” fødderne hurtigt og ikke at tage for lange skridt, når de lander på jorden. For stor skridtlængde beskriver en løbestil, hvor foden lander for langt foran kroppen og fører til bremsekraft ved nedslaget og typisk længere tid med jordkontakt. Du bruger derfor mere energi på dit løb og løber langsommere.

Hvordan ser det ud i Garmin Connect, når jeg trækker data fra min pulsrem?

Herunder kan du se data fra to forskellige løbeture af samme længde (otte kilometer), der er løbet i forskelligt tempo. Den øverste er den hurtigste tur (pace 3:59 min/km), mens den nederste er den lidt langsommere tur (pace 4:54 min/km).

Det interessante her er, at der er en tydelig forskel på den hurtigere og langsommere tur. Den øverste (den hurtige) viser en klart højere løbekadence, mens også skridtlængden er længere. Det betyder kort fortalt et lavere vertikalt forhold, der i praksis fortæller, at man får en større gevinst, når man løber - man løber hurtigere. Det gør man, fordi den lodrette bevægelse er lavere, hvilket betyder længere skridt. Kombineret betyder det hurtigere tempo. Sammenlign selv tallene herunder.