Hvordan sorterer man mellem de mange rygsække, der findes på markedet? Hvad skal man kigge efter? I denne guide forsøger vi at give dig nogle af svarene.
Man kan naturligvis godt løbe med hverdagsrygsæk - det er bare ikke optimalt. En almindelig hverdagsrygsæk kan være nok så behagelig at gå rund med til daglig, men når menuen står på løb, stiller det nogle helt andre krav til rygsækken - ellers bliver det ikke en god oplevelse.
Du kan se vores udvalg af løberygsække her på loberen.dk.
Her er et par krav, som en god løberygsæk bør opfylde:
Tætsiddende pasform
Det er vigtigt, at rygsækken sidder tæt ind til ryggen, så vægten er så tæt på din rygsøjle som muligt. Jo længere væk fra rygsøjlen vægten forskydes, des større mulighed har indholdet for at bevæge sig op og ned. Det vil sige, at smarte rygsække med diverse bæresystemer i aluminium, netkonstruktioner, plader mv. i ryggen er en dårlig idé. Vælg hellere en rygsæk, der sidder helt tæt til, og som nærmest former sig om din ryg. Det kan på en løberygsæk nemt justeres ved hjælp af rygsækkens mange stroppe.
Lav vægt
Generelt kan man sige, at des lettere man selv og ens udstyr er, des lettere og mere ubesværet kan man bevæge sig. Det gælder både kropsvægt og udstyrsvægt. Hold derfor øje med rygsækkens vægt og vælg så let som muligt. Når det er sagt, er det alligevel med et men. Jo lettere rygsækken er, jo mindre slidstærke er de materialer rygsækken er lavet af. Og mange gange gemmer meget af vægten sig i rygsækkens bærekonstruktion i ryggen.
Så skal du bruge rygsækken til løb til og fra arbejde, så overvej om 50-100 gram ekstra vægt ikke er givet meget godt ud for en lidt bedre komfort og en længere holdbarhed. Det er altid en svær balance og i høj grad et spørgsmål om personlig præference.
Gode hoftespænder
Hoftespænderne er vigtige, fordi det er dem, der skal bære den primære vægt fra rygsækken. Det betyder ikke, at rygsække uden hoftespænder, men med tynde remme, er ubrugelige - det afhænger af rygsækkens størrelse, og deraf hvor meget vægt der skal i.
På mindre rygsække på omkring 10-15L kan man godt nøjes med en rem omkring maven, men når vi bevæger os op på 20L og derover er det vigtigt, at hoftespænderne sidder godt, bærer rygsækkens vægt, er nemme at komme til, og ikke mindst er nemme at justere på farten.
Ellers kommer du til at bære det meste af rygsækkens vægt på skuldrene, og rygsækken vil hoppe og danse rundt på ryggen af dig.
Nem adgang til lommerne
Løberygsække har typisk et væld af lommer placeret rundt om på hele rygsækken - nogen mere velplacerede end andre. Skal du bruge lommerne til noget, mens du løber, skal de være inden for rækkevidde.
Her er lommerne i hoftespænderne nogen af de mest anvendelige og nemmest tilgængelige lommer til opbevaring af mad, mobiltelefon, kompas eller andet grej. Sørg derfor for, at disse er nemme at komme til, er nemme at betjene, og at indholdet ikke hopper rundt i lommerne.
Vandblære eller ej?
I ryggen på mange løberygsække kan du ilægge en vandblære med slange, så du hurtigt og nemt kan drikke uden at skulle hive dunke frem fra rygsækkens sidelommer. Til nogle rygsække medfølger en drikkeblære, og til andre skal den købes ved siden af. Har du ikke behov for drikkeblæren i det daglige, kan du bare tage den ud af rygsækken.
Overvej alligevel, om du har behov for en sådan mulighed. Løber du aldrig over en time, er behovet for væske minimalt, og det er derfor ligegyldigt at have væskeblære med.
Andre features
Tænk over, hvad du skal bruge rygsækken til. Skal du løbe til og fra arbejde, er det måske ikke vigtigt, at du kan påspænde diverse udstyr rundt om på rygsækken. Rygsækken kan hurtigt blive dyr pga. forskellige ekstra features, som lyder super smarte og anvendelige, men som du måske aldrig kommer til at bruge.
Komprimering
Det er vigtigt, at rygsækken har komprimeringsmuligheder i form af remme eller elastikker, så indholdet kan fikseres i rygsækken. Derved kan du købe en større rygsæk, og så spænde den ind, hvis du ikke fylder rygsækken helt ud på alle dine ture.
Vælg en størrelse der passer!
Gør op med dig selv, hvad du skal bruge rygsækken til. Og vælg så en rygsæk, der passer dertil. Rygsækkes størrelse, kaldet pakvolumen, angives i liter og spænder fra helt små rygsække på under fem liter og op til vandrerygsække på omkring 80 liter. Løberygsække ligger typisk mellem 10 og 30 liter.
Her er et overblik over de forskellige størrelser, og hvad de egner sig til:
Væskerygsække - < 10 L
Disse rygsække er primært lavet til langdistanceløb, hvor det er vigtigt at drikke vand undervejs. Bruges typisk af løbere der tilbagelægger lange distancer, hvor der er ikke er væskedepoter undervejs, og hvor der er behov for en stor mængde vand. Der er lige plads til væskeblæren, en jakke og lidt småting. Til gengæld er den super let og mærkes nærmest ikke på ryggen. Se udvalget af væskerygsække her på loberen.dk.
Små rygsække < 10L
En størrelse til dig, der gerne vil have lidt mere med end bare lidt væske og geler. Her er der også plads til lidt tøj, men heller ikke meget mere.
Mellemstore rygsække - 10 til 20 L
Den perfekte størrelse til en transportrygsæk. Har du planer om at løbe til og fra arbejde, bør du kigge efter rygsække af denne størrelse. Her er der plads til både væskeblære, sko, tøj mv. I denne størrelse rygsæk begynder det at blive vigtigt med nogle gode hoftespænder, da der er plads til temmelig meget.
Store rygsække - > 20 L
Her nærmer vi os vandrerygsække i størrelsen. Der er meget plads - fx til en fyldt indkøbspose fra supermarkedet med lidt ekstra oveni. Det er typisk til længere etapeløb eller adventureraces, hvor der skal transporteres meget udstyr. Her bør du prøve rygsækken på med godt med vægt i, så du kan mærke, hvordan den sidder og opfører sig på ryggen.
Vi står klar til at hjælpe dig
Der er mange løberygsække på markedet - både gode og dårlige. Hvad der passer til dig og dine behov, kan kun du afgøre. Prøv derfor at definere dine behov, og besøg så en af vores butikker, hvor du kan få lov til at se, røre og føle rygsækken på. Ét er, hvad producenterne skriver om deres rygsække, noget andet er, hvordan de er virkeligheden. Og så er det ellers bare på med sækken og ud over stepperne. Vi ses derude!